BERSAMA SAYA SUTERA KASIH,DALAM RUANGAN DUNIAKU CERITAKU

followers

Wednesday, 13 April 2011

AKU PERNAH MENANGIS, DIMANA KEBAHAGIAN?

AKU PERNAH MENANGIS

1) Ketika aku dilahirkan dari rahim ibu bukankah aku pernah menangis? Kerana apa? Kerana  dunia yang penuh dengan liku-liku kehidupan.
2) Ketika aku sehari hidup di dunia ini bukankah aku pernah menangis? Kerana apa? Kerana minta susu.
3) Ketika aku memulakan langkah-langkah kehidupan, bukankan aku pernah menangis? Kerana apa> kerana kepayahan ketika aku mula menyarap, merangkak, bertatih untuk berjalan.
4) Ketika aku memulakan penghidupan mengenal erti kesilapan, bukankan aku pernah menangis? Kerana apa? kerana aku dihukup ibu atau ayah.
5) Ketika aku memulakan zaman kanak-kanak ku, bukankah aku pernah menangis? Kerana apa? Kerana aku melakukan kesilapan dan macam-macam lagi.
6) Ketika aku memulakan zaman persekolahan, bukankah aku pernah menangis? Kerana apa? Kerana aku gagal belajar dengan baik lalu aku dihukum.
7) Ketika aku melalui zaman remajaku, bukankah aku pernah menangis? Kerana apa? Kerana aku gagal melalui kehidupan remaja dengan kebaikan lalu aku dihukum.
8) Ketika aku melalui zaman kedewasaan, bukankan aku pernah menangis? Kerana apa? Kerana aku bukan manusia yang dewasanya baik. Lalu aku di hukum.
9) Ketika aku melalui alam percintaan, bukankah aku pernah menagis? Kerana apa? Kerana aku terluka, kecewa.
10) Ketika aku melalui zaman kehidupan untuk mencari rezki, bukankan aku pernah menangis? Kerana apa? Kerana aku gagal mencari corak rezki yang sempurna.


BAYANGKAN SEMULA LIKU-LIKU KEHIDUPAN ANDA YANG LALU.......... APAKAH TANGISAN PERNAH MENJADI PERMAINAN DIRI ANDA? KERANA APA?

Apakah erti sebuah tangisan?  JAWAPANYA KERANA KEDUKAAN DAN KERANA KEBAHAGIAAN . INILAH SENSITIFNYA MANUSIA.

MENGAPA KITA PERLU MENANGIS KERANA PENDERITAAN...TINGGALKAN PENDERITAAN LAHIRKAN KEBAHAGIAAN...

DIMANA KEBAHAGIAN? CARI............CARI DAN TERUS MENCARI........... HANYA MANUSIA YANG MENGUNAKAN AKAL FIKIRANNYA SAJA AKAN MENCARI KEBAHAGIAAN....
JANGAN LAGI AIR MATA YANG DITITISKAN KERANA KEDUKAAN....JAUHI KEDUKAAN. BIARLAH AIR MATA ITU MENGALIR KERANA KEBAHAGIAAN.....

AIR MATA KEDUKAAN SEMALAM JANGAN LAGI  DIJADIKAN AIR MATA KEDUKAAN HARI INI DAN ESOK. BIARLAH AIR MATA SEMALAM YANG BAHAGIA TERUS DIJADIKAN SANDARAN UNTUK AIR MATA HARI INI DAN ESOK. SELAGI NYAWA DAN JASAD BELUM TERPISAH. SELAGI HATI MASIH MENGINGINKAN, SELAGI MATA TERUS MEMANDANG, SELAGI OTAK BERBAKTI UNTUK BERFIKIR DAN SELAGI AKAL MENGUSAI KITA UNTUK KEBAHAGIAAN.  -  Sutera Ungu..... Aku mahu Hidup.....

Photobucket

No comments: