BERSAMA SAYA SUTERA KASIH,DALAM RUANGAN DUNIAKU CERITAKU

followers

Saturday, 13 August 2011

Kembar Siam


Kembar adalah sejenis kelahiran berganda, iaitu, apabila seorang wanita melahirkan bayi lebih daripada satu pada masa yang sama. Kembar berlaku apabila lebih daripada satu telur disenyawakan atau telur yang sama disenyawakan lebih daripada sekali oleh satu atau dua sperma, yang membawa kepada pembentukan lebih daripada salah satu janin.

Kembar Siam adalah kembar seiras yang bercantum di dalam badan. Kembar Siam adalah kembar monozygotic, dalam erti kata bahawa mereka berkongsi zigot yang sama. Kadang-kadang, mereka juga berkongsi beberapa organ-organ dalaman yang penting. Pembentukan kembar bergabung dipercayai hasil berkembar lewat. Apabila berkembar yang berlaku lebih daripada dua belas hari selepas persenyawaan telur, ia boleh membawa kepada pembentukan kembar bergabung kerana embrio tidak boleh berpecah sepenuhnya. Ini mungkin disebabkan faktor genetik atau persekitaran.

Kembar Siam juga dikenali sebagai kembar Siam, yang dinamakan selepas kembar terkenal bergabung Eng dan Chang Bunker dari Siam. Bergabung kelahiran kembar yang sangat jarang berlaku, berjumlah kira-kira satu kelahiran dalam setiap 1,00,000 kelahiran. Mary dan Eliza Chulkhurst, terkenal yang disebut sebagai pembantu rumah biddenden, adalah salah satu daripada set yang paling awal diketahui kembar bergabung. Nisbah set lelaki dan perempuan kembar bergabung didapati 00:57, dan mereka berada di negara-negara tertentu seperti India atau Afrika.

Kembar Siam jarang kekal kerana kerumitan badan-badan. Kebanyakan mereka yang lahir mati atau mati dalam masa 24 jam selepas lahir. Kembar Siam boleh dipisahkan dengan pembedahan jika tiada organ-organ penting yang terlibat. Terdapat pelbagai jenis kembar bergabung, bergantung kepada bahagian badan di mana mereka menyertai. Ini adalah cephalopagus, craniopagus, craniothoracopagus, dicephalus, iscopagus, omphalopagus, parapagus, pygopagus dan thoracopagus. Terdapat juga beberapa jenis jarang kembar bergabung, seperti kembar parasit (di mana salah satu kembar tidak sepenuhnya terbentuk dan bergantung kepada kembar yang lain untuk mengekalkan kehidupan), dan janin dalam fetu (di mana janin salah satu kembar itu adalah hadir di dalam badan yang lain berkembar).

Sesetengah orang menganggap pemisahan kembar bergabung sebagai tidak beretika jika ia melibatkan kematian atau hilang upaya salah satu yang kembar. Kembar Siam, jika mereka hidup, boleh menjalani kehidupan yang sihat. Terdapat keadaan di mana kembar bergabung telah pun berkahwin dan menjadi ibu bapa. Kembar Siam yang terkenal, Chang dan Eng Bunker, bapa kepada 21 kanak-kanak dalam tempoh 31 tahun.Twins menyediakan maklumat terperinci mengenai Twins, Twins yang serupa, Bayi Twin, Twins Siam dan banyak lagi.

Article Source: http://EzineArticles.com/?expert=Peter_Emerson

No comments: