BERSAMA SAYA SUTERA KASIH,DALAM RUANGAN DUNIAKU CERITAKU

followers

Saturday, 4 June 2011

Bunga tertinggi di dunia

Amorphophallus (dari amorphos Yunani Purba, "tanpa bentuk, cacat" + phallos, "zakar", merujuk pada bentuk gagang menonjol) adalah genus besar dari sekitar 170 tanaman tropika dan subtropika herba tuberous dari keluarga Arum (Araceae). Sebuah spesies sedikit yang dimakan sebagai "makanan kelaparan" setelah persiapan yang hati-hati untuk menghilangkan bahan kimia menjengkelkan. [1]

Edaran
Ini adalah tanaman dataran rendah khas, tumbuh di zon tropika dan subtropika dari paleotropics, dari Afrika Barat ke Kepulauan Pasifik. Tidak satupun dari mereka yang ditemui di Amerika walaupun genus sangat mirip tetapi tidak berkaitan erat, Dracontium, telah berkembang di sana. Kebanyakan spesies endemik. Mereka tumbuh secara istimewa dengan alasan terganggu, seperti hutan sekunder.


Penerangan
Tanaman ini kecil untuk raksasa tumbuh dari umbi bawah tanah, ubi Amorphophallus berbeza-beza dari spesies ke spesies, dari cukup uniformally bulat umbi A. konjak ke umbi memanjang dari longituberosus A. dan A. macrorhizus ke batang bawah berkerumun aneh A. coaetaneus. Dari puncak ini umbi daun tunggal, yang boleh beberapa meter di dalam spesies yang lebih besar, dihasilkan di atas batang seperti tangkai daun diikuti, pada saat jatuh tempo, dengan bunga majmuk tunggal. daun ini terdiri daripada tangkai daun pisau menegak dan mendatar, yang mungkin terdiri daripada sejumlah selebaran kecil. Daun berlangsung satu musim tanam. The batang (tangkai bunga primer) boleh panjang atau pendek.

Seperti yang khas dari keluarga Arum, spesies ini mengembangkan perbungaan terdiri daripada seludang perbungaan memanjang atau bulat telur (a bract selubung) yang biasanya menyelubungi spadik (lonjakan bunga dengan paksi berdaging). seludang perbungaan tersebut boleh mempunyai warna yang berbeza, tetapi kebanyakan kecoklatan-ungu atau putih-hijau. Di dalam, mereka mengandungi pergunungan atau kutil, berfungsi sebagai perangkap serangga.

Tanaman tersebut merupakan monoecious. gagang mempunyai bunga kecil: bunga betina, tidak lebih dari putik, di bawah, lalu bunga jantan, sebenarnya sekelompok benang sari, dan kemudian kawasan steril kosong. Bahagian terakhir, yang disebut 'usus buntu', terdiri dari bunga steril, staminodes disebut, dan bisa sangat besar. Tidak ada corolla.

Setelah seludang perbungaan terbuka, penyerbukan harus terjadi hari yang sama. perbungaan, dalam banyak spesies, memancarkan aroma daging yang membusuk, dalam rangka untuk menarik serangga, walaupun sejumlah spesies mengeluarkan bau yang menyenangkan. Melalui beberapa perangkap cerdik serangga, serangga pendebungaan disimpan di dalam seludang perbungaan untuk deposit serbuk sari pada bunga betina, ini tinggal menerima hanya untuk satu hari, sedangkan bunga jantan yang masih tertutup. Ini membuka keesokan harinya, tapi bunga itu perempuan tidak lagi menerima dan sebagainya penyerbukan diri adalah dielakkan. Bunga-bunga jantan bilik mandi serangga terjebak dengan serbuk sari. Setelah serangga melarikan diri, mereka kemudian boleh menyerbuki bunga lain. Amorphophallus spesies digunakan sebagai tanaman makanan oleh larva beberapa Lepidoptera (rama-rama dan rama-rama) spesies termasuk sexnotatus Palpifer dan sordida Palpifer.

Bunga-bunga diserbuki kemudian mengembangkan berry bulat sebagai buah. Ini boleh merah, jingga-merah, putih, putih-dan-kuning, atau biru.

The spesies Amorphophallus titanum, mayat bunga atau arum titan, yang terbesar di dunia perbungaan tidak bercabang. Hal ini boleh mencapai ketinggian 2.5 m dan lebar 1,5 m. A runner-up Amorphophallus gigas, yang lebih tinggi, namun memiliki bunga agak kecil. Umbi Amorphophallus konjak digunakan untuk membuat Konnyaku (コンニャク?), Agen penebalan Jepun dan glukomanan jelly dapat dimakan mengandung.

Beberapa spesies disebut voodoo lily, seperti juga beberapa spesies Typhonium (juga dalam Araceae).

No comments: