BERSAMA SAYA SUTERA KASIH,DALAM RUANGAN DUNIAKU CERITAKU

followers

Wednesday, 16 November 2011

Yuna Terharu Usaha Keras Dihargai


Yuna.
Penyanyi bertaraf antarabangsa, Yunalis Zarai atau Yuna melahirkan rasa terharu apabila diumumkan sebagai penerima Anugerah Kembara pada Anugerah Industri Muzik 2011 (AIM2011) atas kejayaan cemerlangnya mencipta nama di Amerika Syarikat.
Yuna berkata, dia tersentuh kerana segala kerja kerasnya untuk membina nama di luar negara dihargai kerana jalan yang dilaluinya bukan mudah.
"Saya begitu tersentuh apabila semua usaha keras saya dihargai walaupun masih baru dalam industri muzik walaupun masih banyak perkara yang perlu dilakukan bagi memperbaiki diri" ujarnya.
Yuna ditemui pada sidang media selepas acara AIM2011 di sini pada Sabtu.
Dia berkata, peluang bekerja dengan penerbit berpengalaman untuk albumnya di sana adalah sesuatu berharga dan sentiasa mencontohi cara mereka bekerja.
"Sudah tentu industri mereka jauh lebih besar berbanding di Malaysia dan itu adalah salah satu cabaran buat saya dalam menempatkan diri di sana. Kerja keras adalah paling utama dan itu adalah antara perkara yang saya pelajari sepanjang berada di sana" ujarnya.
Dalam pada itu, bercerita mengenai kemenangan tiga anugerah di AIM2011, Yuna berkata, dia tidak menyangka 'Penakut' dinobatkan sebagai Lagu Terbaik kerana gubahan lagu tersebut berbeza daripada segi melodinya.
"Penakut sebenarnya adalah sebuah lagu eksperimen saya kerana ia berbeza daripada segi melodinya dan saya sendiri tidak pasti sama ada ia akan diterima atau tidak oleh pendengar. Tetapi dengan anugerah ini ia jelas inspirasi saya dalam mencipta lagu diterima baik oleh pihak juri profesional yang menilai lagu itu" ujarnya.
Selain kategori Lagu Terbaik dan Anugerah Kembara, Yuna turut menerima Persembahan Vokal Wanita Terbaik menerusi lagu Penakut.

Sumber artika sumbangan:http://www.penguin.com.my/?m=hiburan&c=hiburan_detail&code=Yuna_Terharu_Usaha_Keras_Dihargai

No comments: